Wij weten wat goede zorg inhoud...

Nieuws

18.10.2020 Verpleegkundigen; mondkapjes moeten preventief gebruikt worden in álle zorgsectoren

Het RIVM heeft aangegeven dat het standaard preventief gebruikmaken van mondkapjes in de wijk nog niet nodig is. Echter, dat roept vragen en discussies op. Via social media lieten de lezers van Nursing weten wat zij hiervan vinden. Het grote merendeel vindt dat mondkapjes in de wijk preventief gedragen moeten worden. Slechts een enkeling vindt het beter om de situatie per cliënt te beoordelen.

GGZ en gehandicaptenzorg

Voor verpleeghuizen en andere instellingen met langdurige zorg (zoals GGZ en gehandicaptenzorg) geldt het advies om zorgverleners preventief mondkapjes te laten dragen. Dit advies is van toepassing als het besmettingsniveau in de regio zorgelijk is. Dat houdt in; tussen de 50 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners per week. Momenteel geldt dit besmettingsniveau voor alle 25 regio´s in Nederland. Sommige zijn zelfs geclassificeerd als ernstig.

Echter, het advies over het preventief dragen van mondkapjes wijkt af voor de thuiszorg. Op 12 oktober verscheen er een document, waarin het RIVM het volgende adviseert over mondkapjes in de thuiszorg; “Ook bij thuiswonende kwetsbare ouderen die per dag door meerdere, verschillende zorgverleners van de thuiszorg bezocht worden, moet een preventief mondneusmasker ter bescherming van de cliënt overwogen worden. Dit kan per cliënt beoordeeld worden.”

Social media

Nagenoeg alle zorgverleners die op de social media van Nursing reageren, willen voor hun eigen veiligheid én de veiligheid van cliënten wel altijd een mondkapje (kunnen) dragen. Zo reageert wijkverpleegkundige Nicole dat het advies onrust veroorzaakt; “Zowel onder zorgpersoneel maar wat te denken over de cliënten? Waarom meten met twee maten? Bij de ene cliënt wel en de andere niet? Of de ene collega wel en de andere niet? Verdeeldheid, onrust, onveiligheid en onbegrip, dat is wat dit oplevert.” Haar collega Elke is blij dat haar organisatie sinds de zomer standaard met chirurgische maskers werkt; “Onze cliënten hebben niet voor niets wijkverpleging natuurlijk. Gelukkig werkt mijn organisatie al sinds de zomer standaard met chirurgische mondmaskers! Zo is de kans dat wij als zorgmedewerkers de cliënten besmetten zo klein mogelijk.”

Steeds meer organisaties lijken het dragen van mondkapjes dringend te adviseren of zelfs te verplichten. “Sinds de eerste start nog geen dag zonder gewerkt in de wijk en ik ben daar blij mee en zal dit ook zeker blijven doen. Naar mijn idee ook gewoon nodig”, aldus Ilona. En ook Rachel beaamt dit; “Wij dragen al bijna een half jaar mondkapjes. Dat voelt erg veilig voor ons als medewerkers, maar ook voor de cliënten. Het enige nadeel is dat het soms lastig is je verstaanbaar te maken.

Preventief mondkapjes gebruiken

Jasmijn geeft aan zich veilig te voelen door de support van haar werkgever; “Wij hebben een goede werkgever die altijd de cliënt op nummer 1 zet, maar ook geeft om zijn werknemers! Mondkapjes e.d. aanwezig, het beleid is preventief mondkapjes gebruiken. Ik voel mij op deze manier veilig genoeg om in covid-tijd te werken van deur naar deur, kwetsbare naar kwetsbare (jong tot oud!).” Veel mensen reageren dat zij zich sinds begin oktober een stuk veiliger voelen, omdat zij nu altijd mondkapjes meekrijgen van hun werkgever. Het went snel en cliënten zijn er ook erg blij mee.

Vakbonden NU’91, FNV, CNV en FBZ en beroepsvereniging V & VN adviseren ook om wél preventief mondkapjes te dragen in álle zorgsectoren. Zij zien de thuiszorg niet als uitzondering en vinden het belangrijk dat cliënten en zorgverleners zich overal veilig voelen.

Desondanks zijn er ook enkele verpleegkundigen, die de keuze liever aan de zorgverlener overlaten. Zij kunnen volgens hen prima inschatten of de situatie vraagt om het dragen van mondkapjes. Het is volgens deze lezers niet altijd noodzakelijk.

Auteur: redactie (bron Nursing)