Wij weten wat goede zorg inhoud...

Artikelen

04.07.2018 Duizenden ouderen betalen een te hoge bijdrage

Zorg; een van de belangrijkste speerpunten in onze samenleving. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn, en voornamelijk blijven. Echter, een te hoge eigen bijdrage kan voor grote problemen zorgen. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil hier een stokje voor steken en lanceert daarom tijdelijk een nieuwe dienst; Bespaar Eigen Bijdrage (BEB).

Ouderen die thuiszorg nodig hebben of die verhuizen naar een verpleeghuis, betalen hier een eigen bijdrage voor. Deze eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratie Kantoor, ook wel CAK genoemd, berekend. Deze berekening (en dus de eigen bijdrage die de ouderen moeten betalen) wordt gebaseerd op het inkomen van twee jaar geleden. In veel gevallen is de situatie al dermate veranderd, dat duizenden ouderen een te hoog bedrag betalen voor hun eigen bijdrage. Deze hoge bedragen kunnen voor problemen zorgen. Denk hierbij aan het niet kunnen betalen van de extra kosten die veroorzaakt worden door de veranderende situatie.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB en BEB benadrukken dat de dienst tijdelijk is; “Zodra de processen rond de eigen bijdrage duidelijker, transparanter en sneller verlopen, wordt Bespaar Eigen Bijdrage vanzelf overbodig. We doen dan ook een beroep op het CAK om hier echt werk van te maken.”

De organisaties hebben dus een duidelijk doel voor ogen. Daarom start de nieuwe dienst per direct. Manon van der Kaa, directrice van KBO-PCOB stelt het volgende;

“Bewustwording en duidelijkheid rond de eigen persoonlijke financiële situatie dragen bij aan ouder worden op een goede en positieve manier. Want weten waar je aan toe bent geeft rust, dat mag niet onder druk komen te staan door bureaucratische processen en onduidelijkheid.”

Door de goede samenwerking tussen-, en het bundelen van de krachten van KBO-PCOB en BEB kunnen veel ouderen hulp krijgen om kosten te besparen. De nieuwe dienst biedt onder andere de mogelijkheid om, met behulp van de Bespaar Scan, de verplichte eigen bijdrage te berekenen en wellicht te verlagen. Ook kan het teveel betaalde geldbedrag teruggevorderd worden.