Wij weten wat goede zorg inhoud...

Nieuws

04.06.2019 Zilveren Kruis wijst structureel pijnpatiënten af bij ongecontracteerde klinieken

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) heeft vastgesteld dat patiënten met chronische pijnklachten per 1 januari stelselmatig worden afgewezen door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Deze patiënten hebben onder andere last van chronische nekpijn, rugpijn, reuma of rsi en worden zonder gegronde redenen afgewezen.

Alarmerende berichten

De SHVA ontving een stroom met alarmerende berichten van zowel revalidatieklinieken als pijnpatiënten. Dit was voor de belangenorganisatie genoeg “bewijs” om een dringende brandbrief naar minister Hugo de Jonge (VWS) te sturen. In de brief vraagt de organisatie om in te grijpen bij Zilveren Kruis, met als doel om de patiënten weer de zorg te geven waar ze recht op hebben. Volgens Ger Jager, voorzitter van de SHVA, is het hard nodig dat de minister optreedt tegen de afwijzingen van de zorgverzekeraar;

Ondanks verwijzingen van gespecialiseerde medici zoals de revalidatiearts, zet Zilveren Kruis een streep door vrijwel alle aangevraagde behandelaanvragen van de zelfstandige klinieken. Wrang is dat patiënten met dezelfde klachten bij alle andere zorgverzekeraars wel gewoon hun behandeling vergoed krijgen als de behandelend arts dat adviseert. Blijkbaar koesteren deze zorgverzekeraars wel de gezondheid van hun klanten. Deze maatregel lijkt niets anders dan een financiële besparing over de ruggen van patiënten die gezien hun penibele situatie niet mondig genoeg zijn om te protesteren.

Reden Zilveren Kruis

Zilveren Kruis geeft als reden dat er te weinig wetenschappelijk bewijs zou zijn dat medisch specialistische revalidatie voor een goed resultaat zorgt bij chronische pijn. Echter, revalidatieartsen zijn het daar niet mee eens. Volgens hen bewijst jarenlang, internationaal onderzoek en de ervaring van specialisten het tegendeel. Tevens is het opvallend dat Zilveren Kruis alleen de vergoeding van een behandeling weigert bij zelfstandige, ongecontracteerde klinieken.

Een overeenkomstige behandeling in het ziekenhuis wordt wel vergoed. “Patiënten kiezen voor zelfstandige klinieken omdat daar geen wachtlijsten zijn. Bij een ziekenhuis moet je maanden wachten”, aldus Jager.

Voorzitter Ger Jager hoopt dat minister Hugo de Jonge (VWS) de zorgverzekeraar zo spoedig mogelijk op de vingers tikt. En zo niet, dan stappen ze naar de rechter. In 2017 heeft er al een rechtszaak plaatsgevonden met hetzelfde onderwerp; structureel afwijzen van patiënten bij ongecontracteerde zorg. Destijds werden CZ en Zorg & Zekerheid door de rechter aangesproken op het feit dat zij continue behandelplannen afwezen van ongecontracteerde klinieken. Volgens de rechter moesten de beide zorgverzekeraars de indicatie van de gespecialiseerde arts volgen, in plaats van zelf op de stoel van de arts te gaan zitten.

Auteur: redactie